• Triedne kolá CLIL

          • V mesiaci marec na škole prebehli Projektové dni CLIL – triedne kolá. Žiaci tretích ročníkov denného štúdia praktická sestra a masér prakticky odprezentovali 39 tém v anglickom jazyku a predviedli svoje odborné zručnosti a jazykové znalosti. Pedagógovia vybrali najlepšie prezentácie, ktoré postúpili do školského kola.

             

            Postupujúci žiaci: Ancinová, Valkovská, Bilá, Bakšiová, Vargová, Ondušová (III.A/PS); Kaminská, Kačmárová, Miková, Tirpáková (III.B/PS); Szaboová, Vojtovičová, Berenteová, Bednárová, Kreithová, Dragan, Moščovič, Mokrý (III.MAS)

          • Školské kolo SOČ

          • Dňa 22.3.2024 sa uskutočnilo školské kolo SOČ, kde sa predstavila žiačka III.A PS Ivona Horváthová s prácou Vrtuľníková záchranná zdravotná služba na Slovensku. Žiačka úspešne postupila do Celoslovenského kola. Srdečne gratulujeme a držíme palce.

          • Preventívna aktivita s RÚVZKE - Škodlivosť alkoholu

          • Prednáške k téme „Škodlivosť alkoholu a riziká jeho užívania v kombinácii s liekmi“ sa v utorok 20.3. venovali žiaci II.A/PS, II.B/PS, II.MAS. S PhDr. Gregovou z RÚVZKE absolvovali pútavú prednášku spojenú s diskusiou, veľkým prínosom bola aj možnosť vyskúšať si okuliare simulujúce stav opitosti s ktorými sa žiaci snažili prejsť po triede, vyhnúť sa prekážke, odomknúť dvere, či napísať text na mobilom telefóne. Všetci sme si uvedomili, že to, čo pri takýchto pokusoch v triede vyzeralo ako zábava, môže v reálnych situáciách na cestách znamenať veľké nebezpečenstvo.

          • Plesovačka 2024

          • Školské parlamenty Kukučiniek spolu zorganizovali prvú stredoškolskú Plesovačku. Súčasťou bola výherná tombola, skvelá zábava a nové priateľstvá. Akcia sa uskutočnila 22. 2. 2024. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Sadenie tulipánov

          • Počasie objednané, slniečko nádherné svietilo, nálada bola výborná a tulipány od pani veľvyslankyne Holandského kráľovstva posadené.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sadili (žiaci III. A/PS) a veríme, že keď zakvitnú prinesú radosť všetkým.

          • Exkurzia na vedeckej pôde Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach

          • Nematurujúci študenti prvých ročníkov sa počas písomných maturít nenudili. Dňa 13.3.2024 navštívili vedeckú pôdu Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde mali možnosť nahliadnuť do priestorov špičkovo vybavených laboratórií Ústavu chemických vied. Najzaujímavejšou časťou bola jedinečná Interaktívna periodická tabuľka prvkov, ktorá obsahuje reálne ukážky vybraných chemických prvkov, doplnené fotografiami objaviteľov. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé fakty o objave či iné kuriozity k jednotlivým prvkom. Taktiež sa dozvedeli  informácie o možnostiach štúdia na PF UPJŠ.

          • Svet médií 2

          • Kým maturanti písali testy zo  SJL, prváci a druháci denného štúdia absolvovali 12.3. 2024 prednášku o vzniku zvukového filmu,  spôsobe tvorby a  koncepciách filmu, o trikoch, záberoch v súvislosti s prácou ľudskej mysle. V dnešnej dobe digitálnych technológií si žiaci rozvíjali mediálnu gramotnosť.

          • Exkurzia

          • Jednu z najvýznamnejších technických pamiatok na Slovensku navštívili študenti II.A/PS a II.B/PS dňa 13.3.2024. Solivar Prešov predstavuje unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky pochádzajúci zo 17.storočia. Študenti s dozvedeli množstvo nových informácií o ťažbe, výrobe, spracovaní a využívaní tohto „bieleho zlata“.

          • Odborná exkurzia v Stredisku lavínovej prevencie HZS v Žiarskej doline

          • Čas nezastaviš.....s triedou II.ZZ PKŠ sme absolvovali poslednú odbornú exkurziu pred maturitou v Stredisku lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Žiarskej doline. Profesionáli nám priblížili svoju prácu, význam kamarátskej pomoci pri páde lavíny, ktorú sme si aj všetci vyskúšali. Ďakujeme HZS za pútavú prezentáciu a odbornú diskusiu.

          • Odborná exkurzia v Bardejovských kúpeľoch

          • Dňa 13.3.2024 sa II.MAS a I.DFT zúčastnili odbornej exkurzie v Bardejovských kúpeľoch. Žiaci si prezreli odborné pracoviská masáží, balneoterapie (skupinová a individuálna inhalácia, minerálne kúpele), pracoviská vodoliečby (parafínové a rašelinové zábaly, bazény, perličkový kúpeľ, subakválna masáž,...), elektroterapie ... Fyzioterapeutov zaujal najmä terapeutický systém Redcore. A všetci si vyskúšali pitnú liečbu z liečivých prameňov.

          • Najkrajšia Valentínka- výtvarná súťaž

          • Dnes sme si na škole zaspomínali na Valentína vďaka výtvarnej súťaži o Najkrajšiu Valentínku. Valentínky do súťaže pripravili žiaci prvého ročníka denného štúdia PS a MAS. Bolo z čoho vyberať a rozhodovanie nebolo ľahké. D. Rostášovej (I. A/PS) a L. Fodorovej (I.B/PS) blahoželáme k výhre.

          • Syndróm CAN

          • V stredu 6.3.2024 sa na našej škole pre žiakov I.MAS,  I. A/PS  a  I.B/PS pod vedením Mgr. Kataríny Vargovej z Centra poradenstva a prevencie realizovala skupinová preventívno–výchovná aktivita zameraná na syndróm CAN (syndróm týraného dieťaťa), po ktorej nasledovala diskusia. 
            Veríme, že aktivita s touto ťažkou témou bude prínosom pre žiakov, aj keď veríme, že sa s touto problematikou nestretnú na svojej „vlastnej koži“...

          • Beseda s Noémi Ráczovou

          • Dňa 4. marca 2024 sa žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili besedy s umeleckou grafičkou Mgr. art. Noémi Ráczovou v LitParku a dozvedeli sa veľa užitočných informácií o jej tvorbe – knižných ilustráciách, ako aj o živote jej starého otca, významného košického spisovateľa.

            Oliver Rácz publikoval v maďarskom jazyku, ale jeho diela boli preložené do slovenčiny. Počas II. sv. vojny vypisoval falošné povolávacie rozkazy pre Židov, lebo ísť na front bolo bezpečnejšie ako odísť do koncentračného tábora. Sám sa neskôr ukrýval v krypte Dominikánskeho kostola. Po smrti bol vyznamenaný ocenením pre ľudí nežidovského pôvodu Spravodliví medzi národmi, ktorí počas II. sv. vojny nasadili vlastné životy a zachránili prenasledovaných Židov pred smrťou.

            Pani Ráczová, ktorá bola v roku 2018 za svoje pedagogické pôsobenie nominovaná medzi TOP 10 v prestížnej súťaži Učiteľ Slovenska a v rovnakom roku aj medzi TOP 2 učiteľov odborného vzdelávania Európy v rámci Európskeho týždňa odborného vzdelávania vo Viedni, zároveň predstavila žiakom nový komiks, ktorý je spracovaním životného príbehu jej rodiny.

            Beseda bola veľmi pútavá, poučná a našich žiakov veľmi zaujala.

          • Národný týždeň manželstva / Valentín 2024

          • 14.2. 2024 sa uskutočnilo na našej škole 5 prednášok v rámci Národného týždňa manželstva. NTM je kampaň s cieľom posilniť manželstvá a koná sa každoročne v týždni okolo sviatku Valentína. Tentokrát to boli interaktívne prednášky na tému 5 jazykov lásky, ktoré odprezentovali manželia Kolárovskí, ktorí sú tiež členmi celoslovenského tímu NTM. Tieto jazyky lásky sú: dostávanie darčekov, slová uistenia, sústredená pozornosť, skutky služby a fyzické dotyky.                                                                    

            Žiaci si počas prezentácie mali možnosť spraviť dotazník, ktorý im ukázal, aký je ich primárny jazyk lásky.                                                                                                                                                                

            Koncept piatich jazykov lásky od G. Chapmana vieme využívať nielen v partnerských vzťahoch, ale aj vo vzťahoch rodičov s detí, súrodencov, priateľov, kolegov v práci a – čo je užitočné pre našich žiakov – aj vo vzťahu k pacientom.

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 3. februára 2024 sa uskutočnil v tomto školskom roku už druhý Deň otvorených dverí na našej škole. Žiaci všetkých študijných odborov a ich vyučujúci prezentovali svoje vedomosti a zručnosti, ale aj virtuálnu anatomickú učebňu VAU. Záujemcovia o štúdium mali možnosť otestovať sa ako sú na tom s biológiou a slovenským jazykom. Na otázky ohľadom prijímacích skúšok, štúdia a maturít ochotne odpovedali žiaci aj vyučujúci školy. Vysoká účasť záujemcov svedčí o veľkom záujme o štúdium na našej škole a preto veríme, že s mnohými z nich sa vidíme na začiatku šk. roka 2024/2025.

          • Active English Week

          • Active English Week  v našej škole prebehol od 5.- 9.2.2024. Pätnásť druhákov zlepšovalo svoje komunikačné schopnosti v anglickom jazyku pod vedením lektora. Aktivity, zážitky, atmosféru kurzu podávajú osobne, ako inak, v angličtine.

            It was a nice experience, we enjoyed it. We played a lot of games and roleplays. At first it was difficult to understand but with time it got easier. We were talking a lot about interesting topics and we learned many new words. In my opinion it was very helpful to speak fluently. I´d like to experience it again. /Petra Bačová, II.MAS/

            This week was full of unforgetable experiences. First day we had little problems with understanding, but later it was better and better. We were laughing so much. In some activities we had to be creative to make  stories or act something. We were talking about many things like food, hobbies, traditions, family, jobs and even more. Also we had some activities such as speed dating, quiz, roleplay, write a horror story or story with words chosen random. It gave us experiences, which we will use in our lives. And we found out that, we are not that good in our everyday life, but if we would like to change it, we can.  /Rebeka Ruth Palečková, II.B/PS/

            Last week, we had the incredible opportunity to participate in an English week with a lecturer from Liverpool. It was an experience that not only enhanced my language skills but also opened my eyes to general knowledge Throughout the week, we delved into really interesting and actual topics which enriched our grammar and vocabulary also creative writing. Our lecturer, with his Liverpool accent, brought a unique perspective to the classroom, making each session engaging and enjoyable. We were free to speak and say our own opinions on, we were free to express our creativity in the activities that the lecturer prepared for us. We were having a good time and also learned something new. /Viktória Pirošková, II.B/PS/

            On the first day everyone introduced themselves. We were in a big stress that we're going to speak only in English. No one knew how to react back, but all the stress slowly disappeared, and everyone became more active and communicative. The lecturer was fantastic. The interesting thing that surprised me was, that he visited a lot of places in Slovakia! Surprisingly he didn't know a word in our native language. However, he learned how to say ,,bryndzové halušky", which is the traditional Slovak dish. We had some group discussions activities and we were talking about interesting stuff, and the most important thing is that we had a lot of fun! After 25 hours of speaking in English this language became to me even closer then ever. English started to be my second native language. I would be thrilled to have another experience like this! /Melinda Vojtková, II.B/PS/

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín má svojich víťazov:  Sofia Demeterová v kategórii poézia, Kristína Hančikovská v kategórii próza. Sme veľmi radi, že v škole máme žiačky, ktoré zaujíma literatúra a prednes. Blahoželáme.

          • Farské misie 2024

          • V dňoch 13. až 21. januára 2024 sa vo farnosti Kráľovnej pokoja Košice–Juh uskutočnili farské misie pod vedením pátrov redemptoristov - misijný tím P. Michala Zamkovského. Dňa 18.1.2024 sa v rámci farských misií uskutočnila aktivita pre žiakov 1. a 2. ročníka štvorročného štúdia, ktorí majú NBV.  Farár Martin Novotný a laické misijné spoločenstvo Rieka Života pripravili pre žiakov zaujímavý program.

            I. A/PS

            Páčili sa nám pesničky, príbehy našich rovesníkov, rozprávanie o manželstve.

            I. B/PS

            Akcia mala príjemnú atmosféru, páčilo sa nám rozprávanie o rodine, manželstve a samozrejme pesničky boli pekné.

            I. MAS

            Páčili sa nám pesničky, príhovor kaplána, zaujímavé a poučné príbehy rovesníkov, humor gitaristu.

            II. A/PS

            Oslovili nás príbehy mladých, ako im Boh ukázal správnu cestu, napríklad, keď si kvôli škole dievčina chcela vziať život, ale pochopila, že Boh má pre ňu nejaký plán.

            Akcia posilnila našu vieru a ukázala nám, že sa veci dajú riešiť aj inou cestou a Boh nám stále pomôže.

            Cez vieru sa môžeme dostať k lepšiemu životu. Boh je riešenie.

            Ďakujeme.

            II. B/PS

            Telocvičňa školy bola naplnená mladými veriacimi, čo nás utvrdilo na našej ceste s Bohom. Svedectvá rovesníkov nás obdarili dávkou pozitívnej radosti. Komunitné spievanie piesní mám dalo pocit jednoty. Za túto skúsenosť sme vďační.

            II. MAS

            Páčilo sa nám, že nás nenútili veriť v Boha, máme si k nemu nájsť cestu sami.

            Páčila sa nám forma svedectiev z ich osobného života.

            Páčil sa nám humor speváka/moderátora.

          • Návšteva veľvyslankyne Holandského kráľovstva

          • ​​​​​

            Dňa 19.1.2024 SZŠ, Kukučínova 40, Košice  mala tú česť privítať pani Gabriellu Sancisi – veľvyslankyňu Holandského kráľovstva. Prišla odovzdať 600 cibuliek oranžových tulipánov, ktoré budú symbolicky pripomínať potrebu starať sa o bezpečie žien a dievčat počas celého roka. Dňa 8.12 2023 sa na našej škole uskutočnili prednášky (v II.B/PS, III.A/PS triede) s názvom Spoločne proti násiliu na ženách a dievčatách a sme radi, že pani veľvyslankyňa ocenila angažovanie sa našich žiakov v takejto celospoločenskej téme. 

            Pani veľvyslankyňa si pozrela priestory školy, nazrela do učební a zaujímala sa o vyučovanie hlavne odborných zdravotníckych predmetov. Videla vyučovanie prvej pomoci (nácvik KPR na figuríne) v učebni odboru zdravotnícky záchranár, do učebne odboru masér zavítala vo chvíli, keď žiaci stanovovali štádium funkčnej obnovy u pacienta s hemiparézou. V učebni JIS si so záujmom pozrela nácvik odberu venóznej krvi a meranie fyziologických funkcií na figuríne a veľmi výstižne konštatovala, že tu vyzerá ako v nemocnici. V učebni virtuálnej anatómie pani veľvyslankyňa absolvovala vyše polhodinový rozhovor so žiakmi tretích ročníkov odboru praktická sestra. Pýtala sa ich na kampaň Orange the World, na ich názor na problematiku násilia na ženách, zaujímala sa o praktické vyučovanie. So záujmom si vyskúšala okuliare na virtuálnu anatómiu ľudského tela a poznamenala, že žiaci jej to veľmi zrozumiteľne vysvetlili a tak vidno, že okuliare na hodinách radi používajú.

            Pani veľvyslankyňa Gabriella Sancisi do kroniky školy napísala: „Bolo milé vidieť, akú úžasnú prácu robíte s celým tímom, aby ste pripravili ďalšiu generáciu oddaných, skúsených a vysoko vzdelaných mladých ľudí do pozície sestier na Slovensku.“ Na záver poďakovala za milé prijatie a vyjadrila želanie stretnúť sa na jar a užiť si kvitnutie nádherných oranžových tulipánov.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola, Kukučínova 40, Košice
      • +421 55 62212 16
      • Stredná zdravotnícka škola Kukučínova 40 041 37 Košice 041 37 Košice Slovakia
      • IČO 00606758
      • DIČ 2021141991
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje